Vinegrowers and Winemakers from Holland

Last Saturday I had a group of winemakers and grape growers from Holland. They were doing a tour of the Kaiserstuhl looking at many wineries and tasting wines. It’s amazing, that some of them started growing grapes a few decades ago. The greatest difference between them and all other wine growing regions worldwide… well apart from the climate … is the absense of spray treatment. Therefore most of them have planted Varieties with great resistence against fungal deseases (oidium and mildew). In Germany they are called PIWI (So called Pilzwiderstandsfähige Rebsorten). The group was conducted by Stan Beurskens a graduate oenologist and a grapegrowing and winemaking consultant. www.wijnbouwadvies.nl

Letzten Samstag hatten wir Besuch von ein paar Holländischen Winzer. Nach einem Rundgang durch den Keller mit detailierter Aufklärung über den Schraubverschluss ging es in die Probierstube. Einfach schön wenn mann sich über die Problematik des Weinanbaus in verschiedenen Ländern austauschen kann. In Holland ist z.B. der Einsatz von Spritzmittel im Weinbau verboten. Deshalb werden dort überwiegend nur PIWIs (Pilzwiderstandsfähige Rebsorten) gepflanzt. Eines der größten Ansammlungen an PIWIs kann man dort in Versuchsweingärten besichtigen.